مقبره شیخ امینالدین جبرائیل اردبیل
شیخ امینالدین جبرائیل اردبیل
بقاع(مقبره) شیخ امینالدین جبرائیل بابا شیخ صفیالدین و جدّ پادشاهان صفوی در روستای کلخوران در ۳ کیلومتری شمال اردبیل قراردارد و به همین ادله روستای امینالدین به اسم این حرم، « شیخ» خوانده میگردد. حرم امینالدین که در اوایل قرن دهم هجری قمری سازه شدهاست، در اواسط محوطهای پهناور دارای شهرت به باغ شیخ، به شکل هشت ضلعی با خشت درست شده و دارنده ایوان و رواق و بنای داخلی با دو حجره کوچک در دو کناره جنوبی بنای داخلی میباشد. درِ منبتکاری و ورودیِ در میان رواق و بقاع حائز اهمیت ویژهای میباشد.
و از مانده اشعاری که به خط نستعلیق روی این در کنده گردیده، مورخ ایجاد آن ۱۰۳۰ هجری قمری نقل شده میباشد. در این مجموعه برجی مشابه ساختمان بلند بقعه روضه خوان صفی چشم میشود که احتمالاً مرتبط با قرن هشتم هجری قمری میباشد که روضه خوان صدرالدین موسی؛ پسر دوم روحانی صفی آن را ساخته میباشد ولی اصل عمارت در طولهای بعد یعنی به طور همزمان با مقبره شیخ صفی در اوایل قرن دهم بنا شده میباشد.
تاریخچه شیخ امینالدین جبرائیل
بقاع روحانی امینالدین جبرائیل از جمله شایسته ترین مثال مقابر معماری اسلامی کشورایران به حساب میآید که آسانی و موزون بودن اجزای آن و تزئین فوقالعاده در سطوح داخلی این سازه، آن را در زمره شاهکارهای معماری زمان صفویه قرار داده میباشد.
شهر تاریخی اردبیل با مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی زبانزد مردم شدهاست، ولی به غیر از این اثر تاریخی پر اسم و رسم، حرمای دیگر در اردبیل به چشم میخورد که آرامگاه روحانی امین الدین جبرئیل اسم داراست و هر تعدادی از نظر بعدها به پای آرامگاه روضه خوان صفی الدین نمی رسد البته فی مابین مردم از قیمت و احترام اکثری شامل است. مقبره روحانی امین الدین جبرئیل در محلهی کلخوران اردبیل واقع شدهاست و سالانه گردشگران تور اردبیل و مسافران دیگر در هجرت بهاین شهر از آن بازدید مینمایند و اکثری از شهروندان اردبیلی نیز پایان هفتهها به زیارت مزار او می روند.
اطلاعات دیگر درباره مقبره شیخ امینالدین جبرائیل
مقبره امین الدین جبرئیل بابا شیخ صفی الدین اردبیلی و جد پادشاهان صفوی به حساب می آید که به روحانی کلخوران دارای شهرت میباشد و آرامگاهش در کلخوران اردبیل در سال ۱۳۱۰ هجری خورشیدی با شماره ۶۵ در فهرست اثر ها ملی کشورایران به تثبیت رسید و امروزه یکیاز دوستداشتنیترین جالب های اردبیل شناخته میگردد. حرم شیخ جبرئیل در اوایل قرن دهم هجری قمری احداث گردیده و شباهت عنصرها دکوری و معماری آن با آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی دقت بسیاری از دانشمندان و مورخپژوهان را به خویش جلب نموده است.
این بقاع را به صورت یک بنای هشتضلعی با دیوارهایی آجری و پاکارهای سنگی در محوطهای به بعد ها ۱۵۰ در ۲۰۰ متر در میانه باغ ساختهاند و تزئینات کاشیکاری بیرون مقبره به زیبایی سازه می افزاید.
بر روی سقف مسطح حرم گنبد آجری بزرگی مشاهده میشود و در هنگام ورود به حرم، ایوانی با تزئینات تذهیب کاشی توجه تماشاچی را به خود جلب می نماید؛ علاوه بر آن نقشی از یک شیر و پلنگ که با زنجیر به هم متصل گردیدهاند، در محل ورود نقاشی شدهاست که سبک آن را مرتبط با زمان صفوی میدانند. گچبریها و مقرنسکاریهای رواق حرم با رنگهای طلایی و آبیرنگ و طرحهای گل و اسلیمی در جای جای فضای داخلی مقبره زیبایی خاصی به سازه بخشیده و اثر ها منبت و معرق چوب نیز فضای درون مقبره را در برگرفته میباشد.
مبنی بر گفتهها و ورقه ها مانده، در حین صفوی فرشها و پردههای نفیسی در حرم وجود داشت که امروز اثری از آن نمیبینیم. اگر شیدا مورخ و تمدن زمانه صفویه میباشید، بازدید از حرم روحانی امین الدین جبرئیل کلخوران قادر است داده ها مفیدی به شما بدهد سفارش می کنیم در کنار بازدید از دیگر جذاب های اردبیل این آرامگاه را از دست ندهید. درصورتیکه قصد مهاجرت بهاین شهر مالامال جاذبه را دارید، تور اردبیل سرعین میتوانید با برنامه گشتی دیدنی و اقامت در شایسته ترین هتل های سرعین و اردبیل سفری به یاد ماندنی برایتان بسازد.