میدان نقش در اصفهان
تاریخچه میدان نقش جهان
در زمان ی تیموریان میدان نقش دنیا در اندازه ای کوچکتر ساخته شد . این میدان در زمان ی فرمانروا عباس اول توسعه یافته و به شکل کنونی خویش در آمد . اکثر زمان ها بناهای اطراف این میدان هم در همین زمان ساخته شد . بعداز منتقل شدن پایتخت کشور از اصفهان به شیراز , اهمیت میدان نقش دنیا روز به روز کمتر شد . ک با بخش ایرانگردی و ایران شناسی سایت ارزان مبله با ما باشید .
میدان و بناهای پیرامونش بیشتر در زمان قاجار تخریب شد ولی با روی عمل آمدن دولت پهلوی همگی بناهای پیرامون عرصه به صورت بدون نقص تعمیر و نوسازی شدند . تا روز جاری فعالیت بازسازی و تعمیر این بناها بصورت مداوم انجام میشود . محل بنای میدان نقش عالم در جایی بود که پیشین از آن باغ وسیعی به نام نقش عالم در آنجا قرار داشت . پهنا این عرصه ۱۶۵متر , ارتفاع آن بیشتراز ۵۰۰ متر و مساحت آن حدودا ۸۵ هزار متر مربع میباشد .
رژه قشون , بازی چوگان , برگزاری دین ها و پایکوبی ها و نمایشهای متفاوت در زمان سلطان عباس نخستین و جانشینان وی دراین محل بر گزار میشد . یادگار از آن دوران دو دروازه سنگی چوگان است که در این میدان بر جای مانده است .اجاره روزانه خانه در تهران دورتا بدور این عرصه ابنیه ای باشکوه نظیر کاخ خوب قاپو , راز در قیصریه , مسجد شیخ لطف الله و مسجد جامع عباسی سازه شده که هرمورد از آنان از معماریهای فاخر و با شکوه دوره صفویان هستند.
سازه های اطراف میدان نقش جهان
در قسمت و ضلع شرقی میدان نقش جهان مسجد شیخ لطف الله بنا شدهاست . این مسجد هم به دستور پاد شاه عباس اول ساخته شد که در سال ۱۰۱۱ شروع و در سال ۱۰۲۸ به اتمام رسید . استاد محمدرضا اصفهانی معماری این مسجد را بر عهده داشته و علیرضا عباسی خوشنویس مشهور زمان صفویه کتبیه سر در آن را به خط ثلث متن است .اجاره سوئیت در تهران یک روزه
شاه عباس این مسجد را برای قدردانی از پدر زن خود یعنی شیخ لطف الله که از علمای بزرگ شیعه و از مردم جبل ادله و لبنان کنونی بود ساخت . در مجاورت این مسجد , مکتب ای هم برای روضه خوان لطف الله سازه شد تا در آن درس دادن نماید که متاسفانه تخریب شدهاست . مسجد شیخ لطف الله با اینکه مناره و صحن ندارد ولی گنبد بزرگی داراست که کمتر معماری هایی از آن مثال داراهستند , یکی دیگر از محسنات این مسجد نداشتن خلل قبله است زیرا با قرار دریافت کردن این مسجد در ضلع شرقی میدان قبله از دهلیز قابل مشاهده است .
در سال ۱۰۲۰ هجری به امر شاه عباس اول ساخت مسجد جامع عباسی شروع و در سال ۱۰۲۵ بنای ساختمان مسجد به اتمام رسید . کار تزیئن مسجد در سال ۱۰۲۵ آغاز شد و هنگامی که دو تن از جانشینان فرمانروا عباس حاضر بودند ادامه داشت . معلم علی اکبر اصفهانی معماری مسجد را و علیرضا عباسی خوشنویسی کتیبه راز در آن را بر عهده داشتند . در نصیب جنوب غربی مکتب در نقطه ی مشخصی تکه سنگی قرار داده شده که ظهر دقیق اصفهان را در همه فصول نشان میدهد کهاین محاسبات به شیخ بهایی نسبت داده شده است , یکی دیگر از خصوصیت های این مسجد پژواک صدا در تحت گنبد بزرگ مسجد است که طول آن به ۵۲ متر میرسد.