کوه کمت ال نزدیک تبریز
کوه کمتال
کوه کمتال در آذربایجان شرقی در ۵۰ کیلومتری شهرستان جلفا و هادیشهر۱۷۵ کیلومتری تبریز نزدیکی نوار مرزی رودخانه ارس بین کشور ایران و ارمنستان قرار دارد . طول کمتال ( کامتال ) ۲۱۲۳ متر است . این کوه از جنوب شرقی به شمال غربی امتداد داشته و مختصات جغرافیائی قلّهی آن بطول َ۱۳/۴۶ و عرض آن ۴۸َ/۳۸ میباشد . کمتال دارای درههای فراوان است.
که بدون راهنما و تجهیزات حرفه ای کوهنوردی , تکان و صعود این کوه بسیار سخت است . دره هایی مانند ( جهنم دره سی ) با صخرههای خوفناک و صیقلی و غیر قابل صعود , دره ( انجیرلیخ ) با درختان انجیر و بادام , درهی جنگلی ( شف ) با درختان شف و درهی ( فرخ ) با جنگلها و شنهای روان و صخرهها و درختان رویایی , درهی ( چال بورنی ) , درهی تخته بولاخ ( مسیر صعود عمومی کوهنوردان ) , پری دره سی و صدها درهی فرعی دیگر که پای بشر به آنجا نرسیده است!همچنین در فصول بارندگی وجود آبشارهای زیبای با طول ۲۰ تا ۵۰ متری جلوه ویژهای به حیطه می دهد .
در کنار این فضای سبز زیبا , جانوران متمایز از قبیل پلنگ نژاد ارسباران , گرگ , خرس , آهو , خوک , روباه و دهها جانور دیگر در این منطقه زندگی میکنند . کمتال داغی از سمت شرق متشکل از سه دره بزرگ معروف با نامهای ساققیزدی ُ تیکانلی و کوللی میباشد . ناحیه زیبای کمتال داغی حوزه بیهمتای حیوانات وحشی و گیاهان گرانبهای کوهستانی هم میباشد , بهترین مکان برای محافظت قوچ کوهی و بزوحشی قادر است باشد .
وجود این دو گونه شکار معروف , گونههای حیوانها درنده را به آن منطقه سرازیر ساخته است , از جمله گرگ و پلنگ و گویا اخیراً یک قلاده ببر در آنجا دیده شده است . هنگامی حضور حیوانات وحشی سرآمد در آن زیستگاه پرخیر و برکت به عین است , آن وقت حتماً که حضور چندین نوع خرس در آن خزانه زیست هم بیتردید خواهد بود . یک جور درخت ارزشمند به صورت متفرق فضای عمومی آن کوه را پوشانیده است , هر چند شبیه به کاج است , اما اسم , محلی آن “ آردیج ” میباشد و چوب پردوام و محکمی دارد . همینطور در کمتال داغی نوعی لاله وحشی به وفور وجود دارد که همانند طلای سرخ , البته هزار افسوس که مسافران کوه پیازک آن لاله کم یاب را از سینه زخمی زمین خارج ساخته و خزانه خاک را به یغما می برند .
سیستم طبیعی آن کوه به اژدهای خشم کهکشانها شباهت داراست که میلیونها سال با آتشهایی که از دهانش فوران داشته به سوی آسمان در جا خشکیده و به صورت فسیل درآمده که پس از سالیان سال ساختمان فعلی خود را نمایان ساخته است . ضلع شمالی و غربی کمتال داغی از این قائده طبیعی سهم بسزایی برده که دیوارههای مخروطی آن در دو ضلع به صورت طبقهای در طول ۳۰۰۰ متری هر بیننده را گیج و مبهوت ساخته و چشمها را خیره میگرداند , در ضلع شمالی و غربی آن کوه صخرهنوردی فنی به توان بشری برای دستیابی به ناممکنها شرف میبخشد , در ضلع جنوبی و جنوب غربی نیز پستی و بلندیها و ناهمواریها قسمت وسیع جغرافیای طبیعت را در برگرفته است . در دامنه شرقی کمتال امامزاده سیدممد نمایان است