دریاچه گهر
دریاچه گهر
دریاچه گهر ملقب به نگین زاگرس یک دریاچه کوهستانی در کشور ایران است که در بین رشتهکوه اشترانکوه در استان لرستان با ارتفاع ۲۳۵۰ متر از مرحله دریا واقع شدهاست . در منطقه حفاظت شده اشترانکوه دورود قرار دارد . دریاچه گهر که به «نگین اشترانکوه» معروف است به سبب نداشتن رویه خودرو رو تا حد متعددی از خرابی و آلودگی به دست انسان بدور ماندهاست . سالانه در حدود ۷۰٬۰۰۰ گردشگر اقدام به تماشا از این منطقه میکنند در بخش ایرانگردی با ما باشید .
دریاچه به احتمال زیاد در اثر وقوع زمین لرزهای بزرگ بهوجود آمدهاست . این دریاچه بر روی گسل اصلی امروزی زاگرس قراردارد . بدین ترتیب احتمالاً در اثر تکان گسل و رویداد یک زمین لغزش سنگ ریزش تشکیل شده است . دریاچه گهر مشتمل بر ۲ بخش به نامهای گهر بزرگ ( کله گهر ) و گهر کوچک اجاره روزانه آپارتمان در تهران ( کره گهر ) میباشد . دریاچه گهر بزرگ حدود ۱۷۰۰ متر درازا و ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر عرض و ۴ تا ۲۸ متر ژرفا داراست .
دسترسی به این دریاچه بوسیله خودرو از طریق شهر دورود امکانپذیر است که نزدیک ترین راه برای دسترسی بهاین دریاچه میباشد . راه شکافیهایی که به تازگی صورت گرفته , سبب ساز دسترسی آسوده بدین دریاچه شدهاست . حاشیه دریا این دریاچه به غیر از نصیب مدخل دریاچه ( ضلع غربی ) و نصیب مقابلاش ( ضلع شرقی ) که ساحلی ماسهای داراست و برای شنا مطلوب است در بقیه نقاط دارای ساحلی صخرهای است که برای شنا مناسب نیست .
در قسمت زیر دریاچه , جنگلی انبوه موجود هست که در شرف نابودی است .
در قسمت بالای آن هم جنگلی انبوه موجود هست کهاین بیشه نیز در معرض خطر نابودی است . از قسمت بالا , جوی آبی به دریاچه میریزد که ادامه آن به دریاچهای دیگر منتهی میشود . با حدود ۴۰ دقیقه پیاده روی میشود بهاین دریاچه ( گهر دوم یا گهر زیر ) رسید . عمق آن کم است.
ماههای تیر و مرداد بهترین زمان مهاجرت بهاین دریاچهاست . یک کدام از درههای دوچندان خوشگل اطراف دریاچه گهر به دره نیگاه دارای شهرت است که پوشیده از شقایقهایرنگی و لاله واژگون است . حوزه حفاظت شده اشترانکوه در محدودهٔ شهرستانهای الیگودرز و دورود واقع شده است .
میزان بارش هر ساله در ناحیه گهر حدود۹۳۳ میلی متر است که بیشتر بصورت بارش برف است در سالهای لبریز برف مرحله دریاچه یخ میبندد . در حوالی دریاچه گهر پوشیده از طبیعت بلوط , بید , بادام , پسته وحشی , گلابی وحشی , چنار , نارون , بلوط مازو , گردو , انجیر , زبان گنجشک , سیب , زالزالک , ارژن , کنار کهور , انار , گز , و مو وحشی می باشد . گلهای لاله واژگون , شقایق , زنبقو لاله وحشی تاج خروسی و اختر میباشند .
دریاچهٔ گهر زیستگاه مناسبی برای آبزیان و دیگر حیوانات وحشی است . منطقه حفاظت شده اشترانکوه با حیات وحش متنوع شامل حیواناتی است از قبیل بز , قوچ , آهو , کل , پلنگ , گرگ , گراز , خرس قهوهای , کفتار , روباه , شغال , خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب , کبک , شاهین , تیهو و آبزیان نظیر مارماهی , لاک پشت , قورباغه و ماهی قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز دراین دریاچه زیست می کنند .
اغلب اروپائیان و سیاحان این دریاچه را به اسم دریاچه کشور ایران میشناسند کهاین آشنایی حاصل معرفی یک زن انگلیسی بنام ایزابلالوسی بیشوپ است که در سال ۱۸۹۰ میلادی توانست مدت ۳ماه دراین ناحیه تحقیق کرده و هزار کیلومتر راهپیمایی نماید البته باتوجه به اوراق دارای اعتبار تاریخی اولی هر کس برنده به کشف دریاچه گهر شد.
یک زمین شناس اتریشی به اسم ( آ – رودلر ) بود که در سال ۱۸۸۸ میلادی موفق شد نام خویش را تحت عنوان کاشف دریاچه گهر در مورخ ماندگار نماید . او در هنگام کشف این دریاچه از سوی الیگودرز جنبش کرده بود .