قلعه بابک کلیبر
قلعه بابک کلیبر
قلعه بابک کلیبر یا این که قلعه جمهور دارای شهرت به دژ بابک در ۵۰ کیلومتری شمال شهرستان اهر و در ارتفاعات غرب رود بزرگ قرهسو قراردارد ; منطقهای که به اسم کلیبر مشهور است . دژ بابک خرمدین بر فراز قله کوهستانی نزدیک به ۲۳۰۰ تا ۲۷۰۰ از مرحله دریا طول داراست . قلعه بابک که به نامهای قلعه بابک , دژ بابک , بذ و قلعه جمهور نیز معروف است دژ و مقر سردار تاریخی ایران , بابک خرمدین بوده است که در هنگام قیام بر علیه دستگاه خلافت عباسی در قرن سوم هجری تاسیس شده است .
فاصله منش کلیبر به قلعه حدود ۳ کیلومتر است و به هنگام عبور می بایست گردنهها و گذرگاههای خطرناکی را پشت راز گذاشت . پیشین از وصال به دروازه قلعه بابک و ورود به بنای مستحکم دژ بایستی از معبری گذشت که به صورت دالانی است و از سنگهای منظم طبیعی صورت گرفته و فقط ظرفیت عبور۱ نفر را داراست و دو نفر به سختی میتوانند از آن بگذرند . فاصله این معبر تا باروی قلعه در حدود ۲۰۰ متر است و مقابل آن قراردارد . از همین نقطه است که صعوبت راه و ابهت خاص این قلعه رفیع و حالت خیره کننده آن بیننده را به اعجاب وا میدارد .
تاریخچه قلعه بابک کلیبر
امتداد بصری معبر در غایت به دروازه قلعه ختم می شود و دقیقاً به سوی آن جای دارد که باعث میشود ورود هر تازه وارد و سپاهی و غیره از طریق دو برج دیده بانی در سمت دروازه ورودی قابل رؤیت باشد . برای شکافت به باطن فقط رویه ورود دروازه مهم است و از کوهستان قابلیت وارد شدن به قلعه نیست .
با گذر از دروازه ورودی و پشت سر گذاشتن بارو , جهت وصال به دژ اصلی باید از گذرگاهی نازک که حدود ۱۰۰ متر صعود از طول را هم به همراه داراست گذشت تا به مدخل ورودی قلعه رسید , مسیری صعب العبور که از یک سمت مشرف به درهای است با جنگلهای تنک و ژرفایی در حدود ۴۰۰ متر که به صورت تیغه و دیواره تا قعر دره ادامه داراست .
در توکل گاههای طبیعی این دیوارهها و ۴ جهت بنا ۴ رده برای دیدهبانها به صورت نیمه استوانه ساخته شده است . اینها مقر کوه بانیهها و سربازانی است که هر جنبندهای را تا کیلومترها دورتر , از فراز درهها و کوهپایهها زیر لحاظ میگرفتند .
بعد از صعود , برای ورود به دژ مهم از مدخل دیگری با پلکانهایی نامنظم باید گذر کرد . طرفین مدخل دژ , توسط دو ستون کاذب مشخص شدهاست . بنای دژ که دو طبقه و سه طبقه است , پس از ورودی قرار گرفته است و پس از آن تالار اصلی موجود هست که اطراف آن را ۷ اتاق فرا گرفته است , اتاقهایی که به سالن مرکزی را داراهستند .
در قسمت شرقی دژ تأسیسات دیگری مرکب از اتاقها و آب انبارها ساخته شده است ; سقف آب انبارها با طاق جناغی و گهوارهای استوار شدهاند .