منطقه مراکان
منطقه مراکان
منطقه حفاظت شده مراکان در جنوب سواحل رودخانه ارس و در شهرستان خلق جایدارد .
مرز شمالی این ناحیه رودخانه مرزی ارس و جمهوری آذربایجان است .
این حوزه از شمال به رودخانه ارس , از جنوب به دشت فرسایشی رودخانه ضخیم چای , از غرب به دشتهای کشاورزی قره ضیاالدین و از شرق به جاده مهم که از جلفا منشعب شده و به سوی جنوب ادامه مییابد در امتداد خط لوله گاز محدود می گردد . سد ارس در بخش شمال غربی ناحیه واقع شدهاست .
دست کم طول ناحیه ۷۲۰ متر در بخش شرقی حوزه و حداکثر طول ناحیه ۲۱۰۰ متر در ارتفاعات کلیسای سنت استپانوس قراردارد . به طور کلی دور تا دور منطقه حالت دشت و تپه ماهور بوده و ارتفاعات ناحیه در بخش میانی آن قراردارد .
در مورخ ۲۰/۷/۱۳۴۴ مراکان و یکانات بعنوان منطقه حفاظت شده ثبت شوید و بعداز اطلاع رسانی پایین حفاظت قرار گرفت .
در سال ۱۳۴۶ منطقه یکانات از مراکان جدا شد و مراکان با وسعتی مساوی ۹۲۷۱۵ هکتار بر اساس مصوبه شماره یک شورای خوب شکاربانی و نظارت بر صید در تاریخ ۲/۶/۱۳۴۶ بعنوان حیطه حفاظت شده به ثبت رسید .
تا قبل از سال ۱۳۴۶ به دلیل چرای بی رویه احشام , قطع اشجار , شکار غیر قانونی و تبدیل علفزارها به زمینهای کشاورزی , تخریب اراضی مختلف منطقه به شدت رو به فزونی گشت البته در سال ۱۳۴۶ پس از برخورداری از عنوان حفاظت شده و سعی و کوشش شکاربانان پوشش گیاهی منطقه احیا شوید .
حفاظت شده مراکان خوی بعنوان مهمترین و زیباترین منطقه اکوتوریسم با ۱۰۳هزار و ۹۸۳ هکتار مساحت از قدیمیترین بخش ها چهارگانه اداره حفاظت محیط زیست است .
این منطقه بر اساس مصوبه شماره ۲۲۰ شورایعالی حفاظت محیط زیست در تاریخ۲۵/۷/۱۳۸۰ به مساحت۱۱۴۳۵ هکتار تحت حفاظت قرار گرفت .
در منطقه حفاظت شده مراکان ۲۸ گونه از ۱۲ خانواده در ۵ راسته پستاندار شناسایی شدهاست که شاخصترین آنان عبارتند از : قوچ و میش ارمنی , کل و بز , پلنگ , سیاه گوش , هامستر خاکستری .
تاکنون در این ناحیه ۱۲۸ مدل پرنده وابسته به ۳۴ خانواده مورد شناسایی قرار گرفته است که از عمدهترین آنها میتوان هما , عقاب طلایی , بالابان , کبک دری , کبک چیل , کرکس مصری , دال می باشند .
تا به امروز ۳۴ گونه از خزندگان و ماهیان ناحیه مورد شناسایی قرار گرفته است که از مهمترین آنها میتوان به افعی البرزی , لاک پشت مهمیزدار غربی , ماهی اسبله و … اشاره نمود
سیمای کلی حوزه جنگلی – کوهستانی است که رودخانه زاب از میانه آن میگذرد . حداقل طول منطقه در بستر رودخانه زاب ۱۳۰۰ متر و حداکثر طول منطقه ۱۸۵۲ متر در قله کوه حاج متک می باشد .
علاوه بر اجتماع درختان بلوط که ۷۰ درصد پوشش جنگلی منطقه را تشکیل میدهد , اجتماعات کوچکی از ولیک , زالزالک , بنه , کیکم , گردو , بادام وحشی و بعضاً سماق در منطقه قابل تماشا است . همچنین تک درختان سیب , گلابی , گوجه وحشی و نسترن هم در منطقه بچشم میخورد.