کاخ عالی قاپو (اصفهان)
کاخ عالی قاپو اصفهان
کاخ عالی قاپو اصفهان یا به عبارتی عمارت عالی قاپو که در پیمان صفویه به نام های دولتخانه مبارکه نقش جهان و قصر دولتخانه هم خوانده میشد , در ضلع غربی میدان امام اصفهان و روبروی مسجد شیخ لطف الله واقع شدهاست . که با بخشهای ایرانگردی و ایرانشناسی سایت ارزان مبله همراه باشید
این سازه در میان سال های ۹۷۱ تا ۹۷۷ شمسی , بعداز انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان به وسیله شاه عباس اول , در آخرها قرن دهم هجری خورشیدی , تحت عنوان پایگاه و دولتخانه حکومتی سلاطین صفوی ساخته شد .
کاخ عالی قاپو , مثال منحصر به فرد به فردی از معماری کاخ های عهد صفوی است که سلطان صفوی , سفیران و شخصیت های عالیقدر را در این کاخ به حضور می پذیرفت . این عمارت طی ۵ تراز معماری و در طول جانشینان پادشاه عباس , به خصوص پادشاه عباس دوم و شاه سلیمان , بین ۷۰ تا ۱۰۰ سال ادامه و تکمیل یافت . حتی به دلیل وجود کتیبه ای به خط نستعلیق در طول پادشاه فرمانروا حسین , نهایی پاد شاه صفوی , تزئینات طبقه سوم بیشتر یا مرمت شده است .
عالی قاپـو مرکب از دو واژه «عالی» و «قاپو» است که با نیز به معنای «سردر بلند» یا این که «درگاه بلند» می باشند . از این سر در بلند که تماماً با سنگ سماق تشکیل شده به قصر وارد می شویم و به وسیله پلکانی که در دو طرف تعبیه شده گردیده اند به طبقات فوقانی می رسیم .
عالی قاپو دارنده ۶ طبقه و بلندای ۴۸ متر است که طبقات بوسیله سه راه پله , به هم راه دارند . دو سالن در طبقه همکف موجود است که مربوط به کارها اداری و دیوانی عهدوپیمان صفوی بوده که صدرخانه یا کشیک منزل نامیده می شدند .
متراژ و تاریخچه کاخ عالی قاپو اصفهان
بنای عالی قاپو با ارتفاعی حدود ۳۶ متر تا کف بازار , بلندترین عمارت یکسری طبقه تا یکسری ده سال اخیر در شهر اصفهان بوده است . این کاخ به دلیل اضافات و الحاقات معماری در هر سو , نمایی متعدد داراست , به گونهای که از جلو بنا از میدان نقش دنیا ۲ طبقه از پشت ساختمان ۵ طبقه , از طرفین بنا ۳ طبقه و با احتساب طبقه همکف تحت عنوان اولین طبقه , در مجموع ۶ طبقه است .
آنچه عالی قاپو را در عدد آثار باشکوه و زیاد نفیس قرار داده , علاوه بر مینیاتورهای رضا عباسی , گچبری های آخرین طبقه است که به ( اتاق موسیقی ( یا این که ( اتاق صوت ( هم معروف است . دراین قسمت از کاخ , شکل اشکال استکان و صراحی در دیوار تعبیه شده که ساختن و پرداختن این گونه های به غیر از نمایش زیبایی , خلاقیت و ابداع هنرمندان گچکار , برای این بوده که انعکاسات نتیجه ها از نغمه های نوازندگان و اساتید موسیقی , بوسیله این انواع گرفته شده و صداها طبیعی و بدون انعکاس به گوش برسند .
به طورکلی بنای عالی قاپو به عنوان یک بنای تشریفاتی خوش ساخت و خوشگل دستاورد دیگری از هنر معماری دوران صفویه است .
با آنکه بعداز زمان صفویه به تزئینات بناها خسارات جبران ناپذیری وارد شده , هنوز شاهکارهایی از گچبریها و نقاشیهای عهد صفویه را در بر دارد و بازدیدکنندگان را به تحسین وامیدارد .
عالى قاپو اصلی ترین کاخى است که احتمال دارد در یک پایتخت وجود داشته باشد . پس میتوان اظهار کرد این کاخ در طول صفویه از شایسته ترین کاخهای جهان به شمار میرفته و از این روی , دارای کلیه مزایا و محاسن بوده و آنچه لازمه یک کاخ سلطنتى بوده در آن وجود داشته است .