دشت لار مازندران
دشت لار (مازندران)
دشت لار که با زیباییهای بینظیر خود در کوهپایه قله دماوند آرام گرفته , در استان مازندران بخش لاریجان شهرستان آمل واقع شدهاست .
دشت لار از شمال به کوههای شهرستان نور مازندران از شرق و شمال شرق به کوه دماوند , از جنوب شرق به ایرا , شهرستان دماوند و پلور آمل , از جنوب به افجه و امامه و لواسان بزرگ و از غرب به خاتون ضریح و گرمابدر گسترده شدهاست . دشت لار از سال ۵۴ به عنوان پارک ملی لار شناخته میشود . لار در ادوار تاریخی جزئی از ناحیه تاریخی قصران از توابع ری به اکانت میآمده است که در کتاب ها تاریخی مکررا از آن با نام «لار قصران» یاد شدهاست .
این دشت از قدیم به باعث خوش آب و هوایی محل اردوگاههای پادشاهان در فصل گرما بوده است . تقریبا تمامی موجودات زنده و گیاهان ناحیه البرز مرکزی دراین بوستان وجود دارند . قزلآلای خالدار قرمز از جمله ماهیان تحت حفاظت بوده که دراین منطقه یافت میشود .
مسیرهای دسترسی به بوستان ملی لار
مسیر اولیه , از طریق منطقه لواسان بزرگ ( گردنه ایرا ) است . این مسیر از روستای ایرا تا پاسگاه محیط بانی قوشخانه ( محل ورود جنوبی بوستان ملی لار ) امتداد می یابد . روستای ایرا , بوسیله شیوه آسفالته , از یک سو با شهر رودهن و از یک سو با جاجرود ( از مسیر سد لتیان ) و از دو مسیر دیگر به شهر لواسان مرتبط است . رسیدن به روستای ایرا بعد از خروج از لواسان با عبور از برگ دنیا و نیکنام قریه یا این که از مسیر جاجرود با عبور از کنار سد لتیان و گذر از نیکنامده و انشعاب از روستای کلان به آسانی میسر میشود .
مسیر دوم , از جاده آبعلی ( تهران به سمت آمل ) در باطن شهر پلور منشعب میشود . این مسیر از سه راهی پلور تا پست محل ورود پاسگاه محیط بانی دلیچای ( محل ورود شرقی بوستان ملی لار ) امتداد یافته و دسترسی به پارک ملی لار را از روش جاده آسفالته , ممکن میسازد .
رویه سوم از روش روستای گرمابدر شهرستان شمیرانات در حوالی فشم است که به غرب بوستان ملی لار دسترسی داراست و بیشتر مورد استفاده دامداران ساکن و عشایر قرار میگرفته است . عبور از این مسیر نیاز به اخذ مجوز از پاسگاه شکاربانی گرمابدر داراست .
علاوه بر سه مسیر یادشده یک مسیر مالرو از روش روستای افجه لواسان کوچک درسمت بوستان ملی لار موجود هست که در حین مسیر از تفرجگاه دشت هویج افجه لواسان قبل و در پی از شیوه مالرو به گردنه افجه به شم رسیده و از آنجا به دشت لار کوچک که به اصطلاح محلی به آن لار کم آب یا قُلقُلک می گویند , میرسد . بعد از آن از آنجا بعد از عبور از رودخانه و دشت لار کم آب و رشته کوه میانی به کوه کافر راه و دشت لار بزرگ که اصطلاحاً به آن مرغسر یا این که مرغزار گویند ; می رسد . این مسیر قدیمیترین رویکرد دسترسی به لار است که دامداران افجه از قدیم تا کنون از آن استفاده میکردند . مسافت افجه تا لار خشکه ( لار کوچک ) هشت کیلومتر و تا مرغسر ( لار بزرگ) ۱۸ کیلومتر است .