باغ موزه نگارستان تهران
باغ موزه نگارستان تهران
باغ موزه نگارستان از بناهای قدیمی تهران است که در سال ۱۲۲۲ هجری قمری (۱۸۰۷ میلادی) به دستور فتحعلیشاه قاجار بهعنوان اقامتگاه تابستانی ساختهشد.این بنا به سبک کلاه فرنگی ساخته شده
تاریخچه باغ موزه نگارستان تهران
این بنا و باغ آن در سال ۱۲۲۲ هجری قمری (۱۸۰۷ میلادی) ساخته شد و در زمان ساخت خارج از محدوده شهر تهران قرار داشت فتحعلیشاه قاجار، به این باغ علاقه ویژهای نشان میداد و اغلب مدتی از تابستان را در این باغ به سر میبرد. بههمین جهت، به ساختمانها و تزئینات آن میافزود؛ بهطور مثال، به دستور او گلخانه بزرگی در ضلع شمالی باغ احداث شد که به نارنجستان شهرت یافت.
فتحعلیشاه، وقتی عازم سفر میشد، ابتدا به این باغ عزیمت میکرد و بعد از تعیین ساعت سعد برای روز حرکت، سفر خود را آغاز مینمود. در آن روز، روحانیان، شاهزادگان و رجال به این باغ میآمدند، برای سلامت شاه دعا میکردند و احیاناً هدایایی را تقدیم مینمودند.
در سال ۱۲۸۴ قمری که ناصرالدینشاه بر گسترهٔ شهر تهران افزود، این بنا در داخل حصار جدید قرار گرفت و پس از بنای کاخهای صاحبقرانیه و سلطنتآباد، این باغ در اختیار نهادهای حکومتی قرار گرفت.
این باغ محدود است از باختر به خیابان صفیعلیشاه، از خاور به خیابان دروازه شمیران، از جنوب به میدان بهارستان و از شمال به خیابان آتشکده (علایی) و محل سابق دانشکدهٔ ادبیات. در قسمت جنوب غربی آن ساختمان سازمان برنامه قرار دارد.
در ۱۳۰۴ ه.ق این باغ به مدت یک سال به وزارت عدلیه اختصاص دادهشد. در زمان مظفرالدینشاه، پس از سفر به فرنگ و بازدید از مدرسهٔ فلاحت امپراتوری در مسکو، اولین مدرسهٔ فلاحت ایران با استخدام یک بلژیکی در این باغ دایر شد. کمی بعد در بناهای جنوبی باغ، مدرسهٔ مستظرفه به ریاست کمالالملک تأسیس شد.