تالاب قوری گل آذربایجان
تالاب قوری گل
در پهنه وسیع کشورمان ایران , دریاچه و تالاب های بسیاری داریم که مأمن پرنده ها و جانوارن زیادی میباشند . تالاب قوری گل یک کدام از تالاب ها و دریاچه های زیبا در دشتی سرسبز است که منظره ای افسانه ای همانند مناظر توصیفی شاهنامه داراست . خبر نامه تالاب قوری گل را به شما معرفی میکند و از خصوصیات و ویژگی های منطقه ای و زیست محیطی این تالاب می گوید . اگر به پرنده نگاری یا این که عکاسی از مناظر طبیعی علاقه مندید یا مجموعاَ درختان گردی فعال میباشید , میتوانید مقصد بعدی مهاجرت خویش را تالاب قوریگل در آذربایجان شرقی انتخاب فرمائید همت ما بر این است که شما خوانندگان را با موهبت ها و شگفتی های مملکت ایران آشنا نماییم و آگاهی ملی را در این زمینه ها بالا ببریم تا در نتیجه آن , شاهد محیط زیستی به دور از آلایندگی های صنعتی یا خطرات انقراض باشیم .
اگر قصد بازدید از یک کدام از منحصر به فرد ترین
زیستگاه های جانوری در ایران را دارید , در سمت دریاچه یا تالاب قوریگل در شمال غربی ایران بروید . این تالاب در استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است . موقعیت جغرافیایی آن به طور دقیق N3754 E4642 بوده که می توان اذعان کرد در ۴۵ کیلومتری شهر تبریز قرار گرفته است . جاده ترانزیتی تبریز به جهت شهر بستان آباد را انتخاب کرده و در سمت جنوب شرقی تبریز بروید . گذشته از وصال به شهر بستان آباد , در محدوده تقریبی ۱۵ کیلومتری این شهر و در شمال جاده به تالاب قوریگل آذربایجان شرقی خواهید رسید . در نتیجه دسترسی بدین دریاچه و تالاب بسیار اسان است چراکه از قربت آن بزرگراه و جاده ای می گذرد . در حالتیکه بخواهیم دوچندان دقیقتر راجع به مکان و موقعیت این تالاب بگوییم , باید اشاره کنیم که تالاب قوری گل در محدوده روستای امناب و در میان کوه ها و ارتفاعات شرقی گردنه شبلی در ناحیه ای ذیل دست واقع شدهاست . ارتفاع کل منطقه ای که تالاب قوریگل آذربایجان شرقی در ان قرار گرفته است , ۱۸۹۰ متر از مرحله دریا است .
منبع آب دریاچه قوریگل
بیشتر آب تالاب قوریگل توسط چشمه های آب زیرزمینی که در زیر آن وجود دارد تامین می شود اما منابع آب دیگری هم داراست . رودها و سیلاب های فصلی به همراه آب های جاری شده از باران و آب شدن برف ها در این ناحیه , به سمت ذیل دست و این دریاچه روان میشوند . در سود این منابع که تامین کننده آب درون دریاچه هستند , ما در تالاب قوریگل آذربایجان شرقی شاهد آب شیرین در دریاچه هستیم . همین آب شیرین هم باعث جذب بسیاری از گونه های جانوری و پرندگان مهاجر بهاین منطقه شدهاست .
علت نامگذاری این دریاچه به نام قوری گل
برخی اسم قوری گل را به معنی استخر خشک میدانند . همینطور یکی دیگر از اسم های آن دوری گل در معنای استخر آب زلال است . برخی از اشخاص هم در زبان و لهجه ترکی بهاین تالاب , قویل گول می گویند . قویل گل به معنی استخر و گودالی عمیق است . در میان این اسم ها , اسم قویل گل را بیشتر می توان نزدیک به آنچه که در تالاب قوریگل آذربایجان شرقی میبینیم , دانست .
طول و عرض دریاچه قوریگل ۴ کیلومتر و مساحت تقریبی آن ۱۶ کیلومتر مربع خواهد بود . خوشبختانه هنوز میتوانیم بیان نماییم کهاین دریاچه در تمام ارتفاع سال آب داشته و عمیق ترین بخش آن حدود ۱۳ متر عمق داراست .
مناظر زیبا , مراتع و مزارع سرسبز به همراه هوای خنک و مطبوع کنار دریاچه در ماه های گرم سال همانند فصل بهار و تابستان , این مکان را به یکی آشناترین و پرجاذبه ترین مکان های تفریحی مردمان تبریز و دیگر نقاط این استان کرده است . مورخ این دریاچه همانند تالاب تخت سلیمان زیاد بالا بوده و امروزه در جور تالاب هایی با آب های راکد قرار میگیرد . تالاب قوریگل آذربایجان شرقی تحت عنوان یکی تالاب های میان المللی حفاظت شده ایران به ثبت رسیده در کنوانسیون رامسر است و جزو منابع محیط زیستی بسیار حساس در این استان و در منطقه شمال غربی کشورمان محسوب می شود . همینطور از سال ۱۳۷۳ شکار در محدوده این تالاب ممنوع اعلام شدهاست
میدانید که کشورمان ایران , سالانه میزبان بخش اعظمی از پرندگان مهاجر در دنیاست که در فصل های سرد سال در راستای بخش ها گرم تر کوچ می نمایند . این طیوران در حین مسیر خویش , ایران و تالاب های کشورایران را برای توقف و استراحت های دربین راهی انتخاب میکنند . یک کدام از این تالاب ها که برای این مدل های ورودی پرنده ها مهاجر به ایران , از اهمیت بسیاری برخورداراست , تالاب قوریگل آذربایجان شرقی است . در فیض حفاظت از این زیستگاه و تالاب میان المللی مضاعف اهمیت داراست .
متاسفانه به دلیل گسترش شهرنشینی و از میان رفتن مراتع و دسترسی های ارگانیک در حوالی این تالاب , اکثری از پستانداران و حیوانها را دیگر در اینجا نخواهید مشاهده کرد . در گذشته حیوانات کیمیا و اشکال نادری همانند قوچ و میش ارمنی تا این تالاب می آمدند و می توانستید آنهارا از نزدیک ملاحظه کنید . اکنون دیگر از این نوع نادر جهانی در ایران و در نزدیکی این تالاب خبری نیست . چرا که مسیر دسترسی و کوچ این حیوان تا تالاب قوریگل آذربایجان شرقی نابود شده و از میان رفته است .
خوشبختانه به جز این دسته میتوانید موجودات دیگری در اطراف این تالاب ملاحظه کنید . از حیوانات و پستاندارانی که در این محیط طبیعی تالاب یا این که نزدیکی آن زندگی می نمایند می توان به جربیل ایرانی که نوعی پستاندار کوچک است , موش کشتزار , موش مغان , گرگ , روباه و سمور سنگی اشاره کرد .