غار کرفت و (کردستان)
غار کرفت و کردستان
یکی از جاذبههای گردشگری استان کردستان غار کرفتو است . غار کرفتو غاری دستساز است که قدمت آن به دوران مادها برمیگردد . این غار رمز و رازهای متعددی را در دل خویش داراست که باستان شناسان و مورخان هنوز تعداد متعددی از آنهارا پیدا نکردهاند . غار کرفتو در۷۰ کیلومتری شهر سقز جای دارد . این غار به دلیل ساختار دفاعی و سکونت انسان در دورههای متعدد تاریخی مورد دقت باستان شناسان و تاریخنگاران قرار گرفته است . در ادامه شمارا بیشتر با این غار پر رمز و راز آشنا می کنیم .
ویژگی های غار کرفتو
غار کرفتو اصلی ترین غار باستانی ایران است که طول آن از تراز دریا ۲هزار متر است . دهانه غار روی یک دیوار سنگی جای دارد و که تحت آن یک چشمه در جریان است . در سردر یک کدام از اتاقها کتیبهای به زبان یونانی جایدارد که در نوشته آن از هراکلس , خدای جنگآوری , یاد شدهاست : «این منزل هراكلس است , هر كس در آن وارد شود در امان است . » با وجود این کتیبه مورخان معتقدند کهاین غار وقتی محل استقرار سلوکیان هم بوده است . قسمتی از غار کرفتو ساخته شده با دست است و بخشی از آن طبیعی است که قسمت طبیعی آن در گذشته آب فراوانی داشت . از جمله ویژگیهای خارق العاده این غار زمستانهای گرم و تابستانهای خنک است .
معماری غار کرفتو
غار کرفتو از ۴ طبقه تشکیلشده است . معماری غار به شکلی است که در هر طبقه مکانهایی برای نورگیر و پنجره قراردارد . برای رفتن به طبقههای متعدد پلههایی در دل غار موجود هست . برای مراقبت امنیت , ورودیهای غار و پنجرهها را سفت ساختهاند . تراش دادن دقیق و بادقت اطاقها و فرم سقفها که به شیوه کمانی تشکیل شده شدهاست از نکات شایان توجه ساخت این قرار بر این است . تزئینات جانور در پنجرههای غار که شبیه با اثرها مو جود در تپه نوشیجان ملایر است که عمر آن به دوران مادها بازمیگردد . در قبلی فضای غار بزرگتر از فضایی بود که اکنون بازدید می کنید ولی زلزله باعث ریزش و آسیب صخرههای نزدیک دهانه غار شده است .
تاریخچه غار
طبق پژوهش ها صورت گرفته در دوران مزوزوییک کرفتو زیر آب بوده است و در آخرها این دوران از آب بیرون شدهاست . سوابق سکونت از دوره سلوکی به بعد از آن یعنی اشکانی , ساسانی و اسلامی تقریب زده شدهاست . بعداز پژوهش ها و بررسیهای بسیار نتیجه حاصل شد کهاین غار به پیش از مورخ , از آخرها هزاره پنجم و هزاره چهارم پ . م , وابسته است
غار کرفتو هم زمان با پناهگاهها و غارهای دیگر از جمله غار کانی میکاییل که در نزدیکی کرفتو است , مورد استفاده قرار میگرفته است . این اثر با ارزش در مورخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شماره ی ثبت ۳۳۰ تحت عنوان یکیاز اثر ها ملی کشورایران به ثبت رسیده است .